Dinamik kelimesine yakından bakalım; bir sesin veya mixin dinamik olması, sesin ne kadar inişli çıkışlı olduğuyla ilgilidir. Dinamiklik, özellikle LO-FI türünde önemli bir rol oynar. Fark ettiyseniz, başarılı LO-FI şarkılarında kick tam vurduğunda adeta diğer tüm sesler kısılır ve ardından hızla eski seviyesine döner. Bu, ritme daha iyi eşlik etmenizi sağlar. İşte biz bu tür şarkılara dinamik şarkılar diyoruz.
Konuya girmeden önce şunu belirtmeliyiz: Anlayabileceğiniz ve kavrayabileceğiniz bir Dynamic EQ plugin’i edinmeniz faydalı olacaktır. Dynamic EQ’nun güzelliği, hem ekolayzır hem de kompresör işlevini bir arada barındırmasıdır. İşlevi ise, belirli bir frekans aralığı seçip o bölgeye bir tepecik çizdikten sonra, bu frekansları dinamik hale getirmesidir. Bu, seçtiğiniz frekanslar belirli bir seviyeye ulaştığında kompresörün devreye girip bu frekansları artıracağı ya da EQ’nun devreye girip azaltacağı anlamına gelir. Böylece mix’iniz daha dinamik, yani inişli çıkışlı bir ses seviyesine sahip olacaktır.
Bu plugin’in kullanışlı olmasının sebebi, parçanızı sadece dinamik yapmakla kalmaması, aynı zamanda normal EQ plugin’leri gibi sürekli ses üzerinde işlem yapmamasıdır. Plugin, yalnızca belirlediğiniz ses yüksekliği değerlerine ulaştığında devreye girer.
Bu plugin ile kick ve bas hattınızın uyum içinde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Nasıl mı? Kick her çaldığında, seçtiğiniz frekanslar plugin tarafından kısılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sadece seçtiğiniz frekansların kısılmasıdır, tüm bas hattı frekansları değil. Bu, side-chain işleminden daha fazla kontrol sağlar. Evet, side-chain’den daha meşakkatli bir işlem olabilir, ancak önemli olan günün sonunda istediğiniz sese ulaşmanızdır.
Aklınızda daha iyi pekişmesi için özetlemek gerekirse, dinamik ekolayzır plugin’leri “seçtiğiniz” frekans aralığındaki sesleri “istediğiniz” derecede “kısmanıza” ya da “arttırmanıza” yardımcı olur.